Du behöver
- 6 st ägg
- 1 st äggula
- 2 msk smör brynt
- 2 st ansjovisfiléer hackade
- 2 msk hackad gräslök
- kavring
- 6 st matjessillfil hela
- 6 st potatis små kokta
- 60 g löjrom
- 1 dl gräddfil avrunnen
- 1 st steklök tunt skivad
- dillvippor till garnering
- 2 msk smör brynt
Gör så här
1
Koka äggen i 10 minuter, kyl ner och skala dem. Hacka äggen och blanda dem med äggula, brynt smör, anjovis och gräslök. Rulla äggröran till tre rullar i plastfilm, cirka tio centimeter långa, fixera hårt. Lägg dem i kylen så att de blir fasta.
2
Skär tre tunna skivor av kavringen på längden. Rosta brödet gyllene i ugnen på 230 grader. Lägg äggrullarna på bröden. Lägg upp matjessill, potatishalvor, löjrom och gräddfil på bröden. Toppa med tunt skivad rödlök och dill. Ringla lite brynt smör över.
Årets kock 2013 bjuder på julmat. Tips! Har du en mandolin kan du skiva steklöken tunt på längden och lägga i kallt vatten, så blir det till vackra lökblommor att garnera med. Gräddfilen, som får rinna av i kaffefilter, kan också bytas mot creme fraiche.