Du behöver
Kikärtsbiffar
2 pkt kikärtor
5 dl frysta gröna ärtor
0.5 st gul lök
1 msk tomatpuré
1.5 dl pankoströbröd
1 st ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Morotssallad
4 st medelstora morötter
1 msk risvinäger
1 tsk strösocker
1 krm chiliflakes
1 krm salt
1 tsk sesamolja
1 msk sesamfrön
olja till stekning
färsk koriander
Till servering
grekisk yoghurt eller rysk yoghurt
klyftpotatis
Gör så här
Kikärtsbiffar Skölj kikärtorna och låt rinna av. Lägg gröna ärtor och kikärtor i en matberedare monterad med kniv och mixa. Det får gärna vara lite grovmixat med en del hela kik-ärtor och ärtor kvar.
Lägg över i en bunke. Grovriv löken och rör ner den tillsammans med tomatpuré, panko, ägg, salt och peppar. Låt blandningen stå i 15 minuter.
Morotssallad Grovriv morötterna. Rör ihop risvinäger, socker, salt, chiliflakes och sesamolja. Rör tills socker och salt löst sig.
Rosta sesamfröna i en torr panna på medelvärme. Rör om så att de inte bränns.
Häll dressingen över morötterna och blanda. Vänd till sist ner sesamfröna.
Forma åtta biffar av smeten och lägg på en skärbräda. Stek biffarna i olja i 2–3 minuter på varje sida. Garnera med färsk koriander och servera biffarna med en klick yoghurt. Klyftpotatis eller matvete är gott till.
Sköna, gröna biffar som är enkla att lyckas med. En koreansk morotssallad med sesamolja och chili passar bra till.