RECEPT FRÅN IK

Marmelad på blodapelsin

Av .

Tillagningstid: 75 minuter
1 portion

Du behöver

  • 1 kg blodapelsin helst ekologiska
  • 1 st vaniljstång
  • 5 dl vatten
  • 1 kg syltsocker

Gör så här

1
Tvätta och skrubba apelsinerna noga. Skär av det yttersta skalet med en vass kniv eller en bra skalare och strimla det tunt. Lägg i en kastrull.
2
Skär bort det vita på apelsinerna med en vass kniv och släng det. Skär fruktköttet i bitar och lägg det i kastrullen med skalen och vattnet. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i kastrullen och låt allt koka på svag värme under lock i 30 minuter.
3
Ta av locket, skumma av och rör i sockret i omgångar. Låt koka på något högre värme i cirka 15 minuter, skumma av och rör om ett par gånger under tiden.
4
Prova om marmeladen är klar genom att hälla ut en klick på en tallrik och dra en sked igenom. Om marmeladen flyter ihop igen behöver den koka en stund till, annars är den färdig. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar och förslut.
5
Tips Vill du ha en rödare färg på marmeladen? Blanda i
6
någon matsked saft från ett granatäpple.

Recept // Fler frukt & bärrecept