Du behöver

  • 2.5 kg lammlår
  • 3 st vitlöksklyftor
  • salt
  • svartpeppar
  • Marinad:

  • 6 dl rödvin torrt
  • 1 dl olivolja
  • 3 msk vinäger
  • 2 tsk salt
  • 3 st vitlök klyftor strimlad
  • 3 tsk rosmarin

Gör så här

1
Stick 5-6 hål på var sida av lammsteken. Gnid in den med salt och peppar både runt om och i hålen. Skala vitlöksklyftorna och dela dem i mindre bitar. Tryck ner vitlöksbitar i hålen.
2
Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg lammsteken i en tättslutande plastpåse och häll på marinaden. Förslut den och låt den ligga i en form i kylskåpet 8-10 timmar. Vänd efter halva tiden.
3
Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram lammsteken och lägg den på ett galler över en långpanna. Spara marinaden. Den ska hällas över steken efter 20 minuter.
4
Ugnsbaka steken i 20 minuter. Häll på marinaden och stek vidare i cirka 40 minuter tills termometern visar 72 grader. Ös den då och då.
5
Ta upp steken på en skärbräda. Låt den vila en stund innan den trancheras.


Recept // Fler lammköttrecept