Du behöver
- 200 g fetaost
- 1 msk blandade pepparkorn
- 0.5 tsk rosépeppar
- 2-3 st vitlöksklyftor skalade
- 1 st citron vältvättad
- 1-2 st rosmarinkvistar plockade blad
- olja olivolja eller rapsolja till marinaden
Rostade rotfrukter
500 g rotfrukter t ex morot, palsternacka, kålrot
4-5 st små potatisar
3 msk olivolja
flingsalt
4 prt kokt couscous
Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader.
Tärna osten. Stöt pepparblandningen grovt. Smula rosépepparn. Dela vitlöksklyftorna. Skär bort två tunna bitar citronskal med en potatisskalare, se till att få med så lite som möjligt av det vita.
Varva osttärningar, pepparkorn, vitlöksklyftor och rosmarinblad i en burk. Lägg i citronskalen. Häll på olja så att den täcker. Låt marinera i rumstemperatur minst 30 minuter.
Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Dela potatisen. Blanda rotfrukter, potatis och olja på en papprad plåt, bred ut så att inga toppar bildas. Krydda med smulat flingsalt och rosta i mitten av ugnen cirka 20 minuter, rör om 1–2 gånger under tiden.
Tillaga couscousen enligt anvisning på förpackningen.
Blanda rotsaker och couscous och toppa med fetaosten. Ringla över lite av oljan som fetaosten ligger i. Servera med citronklyftor.
Tips: Fetaosten kan också marineras i kylskåp över natten.
Fetaost är god som den är, men riktigt läcker att marinera. Couscous och rotsaker passar bra till.