Du behöver
- 500 g älgkött (eller nötkött) av innanlår eller fransyska. Skuren i lövtunna skivor
- 2 msk smör
- 1 st lök stor gul i tunna klyftor
- 2 msk trattkantareller även gula kantareller går bra
- 1 dl fond kraftig mörk
- 2 dl grädde
- 1.5 msk messmör
- lingon några droppar Explorer
- blåbär typ vodka
- salt och svartpeppar
- 1 dl lingon
- 2 st morötter
Gör så här
1
Köttet går lättast att skiva tunt då det är halvtinat. Halstra älgköttet i tunna skivor i smör på hög värme några minuter. Använd gärna gjutjärnspanna av vid modell.
2
Bryn därefter lök samt kantareller och blanda med köttet. Häll över fond och grädde och koka ihop allt 10–15 minuter.
3
Rör i messmöret och smaka av med några droppar brännvin samt salt och peppar. Strö över lingon.
4
Skala morötterna och skiva dem i långa skivor med osthyvel. Koka upp skivorna med smör och buljong, de ska inte bli slaka, utan ha både spänst och krispighet kvar.
5
Lägg upp rätten på tallrikar och garnera med rullar av morötter och palsternacka samt färska örtkryddor. Servera med nykokta mandelpotatisar.