Maries flottarpanna från Vansbro

Du behöver 500 g älgkött (eller nötkött) av innanlår eller fransyska. Skuren i lövtunna skivor 2 msk smör 1 st lök stor gul i tunna...


4 portioner

Du behöver

  • 500 g älgkött (eller nötkött) av innanlår eller fransyska. Skuren i lövtunna skivor
  • 2 msk smör
  • 1 st lök stor gul i tunna klyftor
  • 2 msk trattkantareller även gula kantareller går bra
  • 1 dl fond kraftig mörk
  • 2 dl grädde
  • 1.5 msk messmör
  • lingon några droppar Explorer
  • blåbär typ vodka
  • salt och svartpeppar
  • 1 dl lingon
  • 2 st morötter

Gör så här

1
Köttet går lättast att skiva tunt då det är halvtinat. Halstra älgköttet i tunna skivor i smör på hög värme några minuter. Använd gärna gjutjärnspanna av vid modell.

2
Bryn därefter lök samt kantareller och blanda med köttet. Häll över fond och grädde och koka ihop allt 10–15 minuter.

3
Rör i messmöret och smaka av med några droppar brännvin samt salt och peppar. Strö över lingon.

4
Skala morötterna och skiva dem i långa skivor med osthyvel. Koka upp skivorna med smör och buljong, de ska inte bli slaka, utan ha både spänst och krispighet kvar.

5
Lägg upp rätten på tallrikar och garnera med rullar av morötter och palsternacka samt färska örtkryddor. Servera med nykokta mandelpotatisar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top