RECEPT FRÅN IK

Mariannes laxgratäng med örtsås

Av .

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 0.5 msk smör till formen
  • 600 g laxfilé färsk
  • salt, svartpeppar
  • 125 g riven västerbottenost
  • 4 prt potatismos
  • Sås:

  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 3 dl crème fraîche
  • 1 msk vetemjöl
  • 0.5 dl persilja finhackad
  • 0.5 dl dill finhackad
  • 0.5 dl purjolök finhackad
  • 1 st äggula

Gör så här

Smörj en låg ugnssäker form. Skiva laxen tunt på snedden. Salta, peppra och fördela osten på dem. Rulla samman. Lägg rullarna i formen och klicka små potatistoppar utmed kanten. Vispa samman vin, vatten, buljong, creme fraiche och mjöl. Koka upp under vispning och koka 3 minuter. Låt svalna lite och vispa i örter, purjo och äggula. Häll över laxrullarna i formen och spritsa mos på. Gratinera i 225 grader 20–25 minuter. Garnera med rom, rödlök och dill.

Recept // Fler fiskrecept