Du behöver

    Deg:

  • 2.5 dl vetemjöl
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 150 g smör eller margarin
  • Äppelsmet:

  • 2 st ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 3.5 st äpplen oskalade klyftor
  • smör ca 50 g kallt att hyvla
  • 2.5 msk pärlsocker

Gör så här

1
Blanda mjöl, socker och vaniljsocker till degen, hacka raskt i matfettet. Eller mixa alltsammans till en jämn deg. Platta ut i en fyrkantig ugnsform, cirka 20x25 cm. (Dubbel sats blir lagom till en långpanna.) Grädda bottnen mitt i 200 grader varm ugn cirka 15 minuter.
2
Vispa under tiden äggen med sockret till äppelsmeten riktigt pösigt. Blanda i mjölet. Obs! Det ska inte vara med något bakpulver. Fördela smeten över den förgräddade bottnen, stoppa i tätt med tunna äppelklyftor. Hyvla smöret tunt med osthyvel och täck äppelsmeten med skivorna. Strö pärlsocker ovanpå.
3
Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme tills äpplena är mjuka och kakan känns torr när du provar med en sticka, cirka 15 minuter.
4
Låt kakan svalna och skär den sedan i rutor, cirka 4x4 cm.

Kommentar:
Margareta Nilsson i Uppsala bidrog med det här receptet till ICA-kurirens äppelkaketävling hösten -97.

Recept // Fler övrigtrecept