RECEPT FRÅN IK

Marängtårta med citronkräm och bär

Den frasiga marängen gifter sig fint med den syrliga citrongrädden och de söta bären.

Av . Foto: Lee Kearney

Okänd
10 bitar

Du behöver

    Marängbotten

  • 4 st äggvitor
  • flingsalt
  • 3 dl socker
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • Citrongrädde

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 msk florsocker
  • finrivet skal från en citron
  • Garnering

  • citronskal
  • 150 g björnbär
  • 150 g blåbär
  • 1 msk florsocker
  • 3 msk plockade citronmelissblad
  • Ugn: 125°

Gör så här

1

Sätt ugnen på 125 grader. Täck en plåt med bakpapper och ta ut en rundel, ca 20–22 cm i diameter.

2

Marängbotten:  Vispa äggvitor och salt till hårt skum med elvisp.

3

Tillsätt hälften av sockret, vispa kraftigt i några minuter. Tillsätt resten av sockret, vispa smeten blank och hård. Rör försiktigt ner majsstärkelse och vinäger.

4

Bred ut smeten jämnt över rundeln. Grädda längst ner i ugnen i 1 timme och 15 minuter. Stäng av värmen och låt marängbottnen stå kvar i 2 timmar och svalna.

5

Citrongrädde: Vispa grädde, crème fraiche och florsocker i en bunke till en tjock och fluffig kräm. Smaksätt med citronskal.

6

Lägg upp bottnen på ett tårtfat. Skeda ut citrongrädden i mitten och en bit ut mot kanterna.

7

Garnering: Garnera med citronskal och bär. Pudra över florsocker, toppa med citronmeliss och servera genast.


Recept