
Marängtårta med citronkräm och bär
Den frasiga marängen gifter sig fint med den syrliga citrongrädden och de söta bären.
Av Maria Zihammou. Foto: Lee Kearney
Du behöver
- 4 st äggvitor
- flingsalt
- 3 dl socker
- 2 tsk majsstärkelse
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 3 dl vispgrädde
- 2 dl crème fraîche
- 2 msk florsocker
- finrivet skal från en citron
- citronskal
- 150 g björnbär
- 150 g blåbär
- 1 msk florsocker
- 3 msk plockade citronmelissblad
Marängbotten
Citrongrädde
Garnering
Ugn: 125°
Gör så här
Sätt ugnen på 125 grader. Täck en plåt med bakpapper och ta ut en rundel, ca 20–22 cm i diameter.
Marängbotten: Vispa äggvitor och salt till hårt skum med elvisp.
Tillsätt hälften av sockret, vispa kraftigt i några minuter. Tillsätt resten av sockret, vispa smeten blank och hård. Rör försiktigt ner majsstärkelse och vinäger.
Bred ut smeten jämnt över rundeln. Grädda längst ner i ugnen i 1 timme och 15 minuter. Stäng av värmen och låt marängbottnen stå kvar i 2 timmar och svalna.
Citrongrädde: Vispa grädde, crème fraiche och florsocker i en bunke till en tjock och fluffig kräm. Smaksätt med citronskal.
Lägg upp bottnen på ett tårtfat. Skeda ut citrongrädden i mitten och en bit ut mot kanterna.
Garnering: Garnera med citronskal och bär. Pudra över florsocker, toppa med citronmeliss och servera genast.