Marängpaj med limecurd

Du behöver Pajskal 150 g mjöl 1.5 msk strösocker 0.25 tsk salt 120 g smör kylskåpskallt 3.5 msk vatten Limecurd 3 st ägg medelstora 100...

Tillagningstid: 90 minuter
8 portioner

Du behöver

Pajskal

150 g mjöl
1.5 msk strösocker
0.25 tsk salt
120 g smör kylskåpskallt
3.5 msk vatten

Limecurd

3 st ägg medelstora
100 g socker
3 st lime saften
50 g smör i tärningar

Sjuden maräng

5 st äggvitor
250 g strösocker

Gör så här

1
Pajskal Blanda mjöl, socker och salt i en matberedare med kniven monterad. Tillsätt smöret i tärningar. Mixa med pulsknappen till ett smul, tillsätt vattnet en matsked i taget och kör tills smulet börjar gå ihop till en boll. Platta till, slå in i plastfolie och kyl minst en timme.

2
Kavla ut pajdegen tunt på mjölad bänk och klä en 20 centimeters pajform med lös botten. Nagga botten med en gaffel och kyl igen. Fodra pajformen med bakplåtspapper och fyll med riskorn för att förhindra pajskalets kanter från att falla ihop. Grädda i 200 grader i cirka 7–9 minuter, lyft bort papper och ris och grädda skalet klart 7–9 minuter till. Låt svalna.

3
Limecurd Vispa ihop ägg och socker i en kastrull. Tillsätt limesaft och limeskal. Sätt på låg värme och rör hela tiden tills curden tjocknar, vakta noga, den får inte koka. Ta av från värmen, och rör ner smöret. Passera curden genom en finmaskig sil ner i en skål och låt svalna.

4
Sjuden maräng Vispa samman äggvitor och socker i en glasskål, placera över sjudande vattenbad och vispa tills marängen är fast, blank och varm. Den ska upp till mellan 60 och 70 grader, prova med termometer. Lyft av skålen från vattenbadet och fortsätt vispa tills marängen har svalnat.

5
Montering Ta pajskalet ur formen och bred limecurden jämnt över botten. Lägg marängen i en spritspåse och spritsa fina toppar över hela pajen. Vill du inte spritsa kan du skeda marängen över curden. Bränn försiktigt med bruléebrännare eller sätt in pajen under grillen som hastigast tills den får lite färg.


Kommentar:
Tips! Både pajskal och limecurd kan göras i förväg.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top