RECEPT FRÅN IK

Mannerströms ris à la Malta

Ett extra delikat recept av Leif Mannerström.

Av . Foto: Tomas Yeh

Extra tid: 15 minuter
Tillagningstid: 45 minuter
8 portioner

Du behöver

    Steg 1

  • 1.5 dl grötris
  • 1 l standardmjölk
  • 1 st kanelstång
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 nypa salt
  • 1 st vaniljstång
  • 50 g osaltat smör
  • Steg 2

  • 6 dl vispgrädde
  • 1 st rivet apelsinskal av en apelsin
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk florsocker
  • Garnering

  • apelsinskivor

Gör så här

1

Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna i Steg 1 förutom smöret och koka på svag värme, under lock, i ca 30 minuter.

2

Rör om då och då.

3

Rör sedan i smöret och täck med plastfilm. Låt svalna.

4

Tillsätt apelsinjuice, apelsinskal, vaniljsocker och florsocker i riset.

5

Vispa grädden lätt och vänd ner den.

6

Servera gärna med saftsås eller rårörda bär samt kanderade nötter och frukter


Kommentar:
Tips! Hinner du inte koka gröten samma dag som servering? Då kan du göra den dagen innan. Glöm inte att sätta den i kylskåpet när den är färdig.

Recept // Fler grötrisrecept