Mangold- och purjopaj

Du behöver 1 kg mangold 1 msk jungfruolja grekisk 2 st purjolök späda 1 st burk crème fraîche 3 st ägg salt svartpeppar, riven muskotnöt...


6 portioner

Du behöver

  • 1 kg mangold
  • 1 msk jungfruolja grekisk
  • 2 st purjolök späda
  • 1 st burk crème fraîche
  • 3 st ägg
  • salt svartpeppar, riven muskotnöt
  • 500 g filodeg
  • 3 msk smält smör

Gör så här

1
Skölj mangoldbladen och hacka dem grovt.

2
Hetta upp hacket med oljan och låt mangolden mjukna i den vätska som avges.

3
Ansa och skölj purjon och strimla den tunt. Låt strimlorna puttra med mangolden. Pressa ut överbliven vätska i ett durkslag.

4
Rör ihop mangold/purjo med crème fraîche, ägg och kryddor.

5
Klä en bakform med löstagbara kanter (diameter cirka 23 cm) med en bunt fillodeg. Lägg i fyllningen och putsa degkanterna.

6
Skär ett lock av deg och täck fyllningen.

7
Smält smöret och pensla locket. Grädda i ugn, 175 grader, i cirka 20 minuter.

8
Servera gärna pajen till hönssoppa för en komplett måltid.


Kommentar:
En rätt från Kreta. För fler kretensiska recept, klicka på rubrikerna nedan!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top