Du behöver
- 1 kg mangold
- 1 msk jungfruolja grekisk
- 2 st purjolök späda
- 1 st burk crème fraîche
- 3 st ägg
- salt svartpeppar, riven muskotnöt
- 500 g filodeg
- 3 msk smält smör
Gör så här
1
Skölj mangoldbladen och hacka dem grovt.
2
Hetta upp hacket med oljan och låt mangolden mjukna i den vätska som avges.
3
Ansa och skölj purjon och strimla den tunt. Låt strimlorna puttra med mangolden. Pressa ut överbliven vätska i ett durkslag.
4
Rör ihop mangold/purjo med crème fraîche, ägg och kryddor.
5
Klä en bakform med löstagbara kanter (diameter cirka 23 cm) med en bunt fillodeg. Lägg i fyllningen och putsa degkanterna.
6
Skär ett lock av deg och täck fyllningen.
7
Smält smöret och pensla locket. Grädda i ugn, 175 grader, i cirka 20 minuter.
8
Servera gärna pajen till hönssoppa för en komplett måltid.
En rätt från Kreta. För fler kretensiska recept, klicka på rubrikerna nedan!