Mandeltårta med maräng, lemon curd och röda bär

Du behöver Tårtbottnar: 1 kg mandelmassa grovriven 12 st äggulor 400 g mandel finhackad 12 st äggvitor 4 dl strösocker Italiensk maräng: 2 dl vatten...

Tillagningstid: 90 minuter
20 portioner

Du behöver

Tårtbottnar:

1 kg mandelmassa grovriven
12 st äggulor
400 g mandel finhackad
12 st äggvitor
4 dl strösocker

Italiensk maräng:

2 dl vatten
5 dl strösocker
8 st äggvitor
5 msk strösocker

Garnering:

2 st burkar lemon curd
1 st citron saften
450 g vinbär (finns i frysdisken om du inte får tag i färska)
250 g hallon
500 g jordgubbar ev delade

Gör så här

1
En vecka innan:

2
Bottnar: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop mandelmassa och äggulor. Tillsätt mandlar. Vispa vitorna i ren skål till fast skum, tillsätt sockret och vispa till en blank maräng. Vänd försiktigt ner marängen i äggsmeten. Klä två långpannor med bakplåtspapper, häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme. Täck med bakplåtspapper om de får för mycket färg. Låt svalna, lyft sedan bottnarna ur formarna och frys in.

3
Italiensk maräng:

4
Koka upp vatten och den stora mängden socker i en kastrull. Koka på svag värme i cirka 7 minuter eller tills smeten har en temperatur på 122 grader. Använd en digital kökstermometer. Vispa äggvitorna med den lilla mängden socker till ett fast skum. Häll ner den heta sockerlagen i en tunn stråle medan du vispar försiktigt. Vispa sedan kraftigt tills marängen svalnat, det går snabbast i ett kallt vattenbad. Frys in.

5
Dagen innan eller samma morgon:

6
Rör ut lemon curden med citronsaft. Lägg ihop bottnarna med lemon curd emellan. Stoppa in remsor av bakplåtspapper under den nedersta bottnen för att skydda tårtfatet från att bli kletigt av marängen. Bred den italienska marängen i ett tjockt lager över tårtans kanter samt som en ram runt den övre tårtbottnen. Spara större delen av överdelen fri att lägga bär på. Ta bort bakplåtspapperet under tårtan. Strö ut röda vinbär i den ruta som du sparat överst på tårtan. Toppa med hallon och jordgubbar. Spara gärna lite bär att lägga runt tårtan. Ställ tårtan svalt om du inte har tillgång till ledigt utrymme i kylskåp.

7
Tips! Har du en bruléebrännare kan du bränna av marängen så den får en gyllene färg på topparna.

8
Allergitips! Har du nötallergiker bland dina gäster? Ersätt bottnarna med sockerkaksbotten.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top