Mandelpaj med plommon

Du behöver 175 g smör normalsaltat 4 st äggvitor (medelstora ägg) 150 g råsocker (knappt 2 dl) 70 g mandel (ca 1 dl) 70 g...

Tillagningstid: 50 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 175 g smör normalsaltat
  • 4 st äggvitor (medelstora ägg)
  • 150 g råsocker (knappt 2 dl)
  • 70 g mandel (ca 1 dl)
  • 70 g vetemjöl (1 dryg dl)
  • 2.5 st plommon stora

Till servering

vaniljglass lösvispad grädde eller creme fraiche

Gör så här

1
Värm ugnen till 175 grader. Smält smöret och låt det svalna.

2
Vispa samman äggvitor och socker i en skål. Mixa mandeln tills den blir som ett grovt mjöl, i en matberedare med kniven monterad. Rör ner mixad mandel och vetemjöl i äggsmeten. Tillsätt smöret, lite i taget under vispning. Häll smeten i en smord låg pajform (cirka 25 centimeter i diameter). Kärna ur och klyfta plommonen och lägg på smeten. Är klyftorna för tunna sjunker de ner i smeten under gräddning. Grädda pajen i cirka 30 minuter, prova med sticka att den inte är kladdig.

3
Pudra över florsocker och servera med glass, grädde eller creme fraiche.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top