Du behöver
- 175 g smör normalsaltat
- 4 st äggvitor (medelstora ägg)
- 150 g råsocker (knappt 2 dl)
- 70 g mandel (ca 1 dl)
- 70 g vetemjöl (1 dryg dl)
- 2.5 st plommon stora
Till servering
vaniljglass lösvispad grädde eller creme fraiche
Gör så här
1
Värm ugnen till 175 grader. Smält smöret och låt det svalna.
2
Vispa samman äggvitor och socker i en skål. Mixa mandeln tills den blir som ett grovt mjöl, i en matberedare med kniven monterad. Rör ner mixad mandel och vetemjöl i äggsmeten. Tillsätt smöret, lite i taget under vispning. Häll smeten i en smord låg pajform (cirka 25 centimeter i diameter). Kärna ur och klyfta plommonen och lägg på smeten. Är klyftorna för tunna sjunker de ner i smeten under gräddning. Grädda pajen i cirka 30 minuter, prova med sticka att den inte är kladdig.
3
Pudra över florsocker och servera med glass, grädde eller creme fraiche.