Mandelpaj med jordgubbar

Du behöver 3 dl mandelmjöl (120 g) 1 dl potatismjöl 1 dl strösocker 1 dl sötmandel hela 100 g smör kallt 1 nypa salt 1...

Tillagningstid: 50 minuter
10 portioner

Du behöver

  • 3 dl mandelmjöl (120 g)
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl sötmandel hela
  • 100 g smör kallt
  • 1 nypa salt
  • 1 st äggula

Fyllning

1 dl vispgrädde
250 g mascarpone
160 g lemon curd
1 l jordgubbar
3 msk jordgubbssylt

Gör så här

1

Blanda mandelmjöl, potatismjöl, socker och salt och mixa ihop med smöret och mandlarna som då blir grovhackade. Tillsätt en äggula i smulet och arbeta för hand ihop till en pajdeg.

2

Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten. Här användes en form med måtten 10×34 centimeter men det går också att använda en rund form, 23 centimeter i diameter. Låt vila i kylen i 30 minuter. 

3

Värm under tiden ugnen till 200 grader.

4

Grädda mandelbottnen 10–15 minuter tills den får lite färg. Låt svalna.

5

Vispa grädden ganska löst.

6

Rör ihop mascarpone och lemon curd till en jämn smet och vänd försiktigt i den vispade grädden.

7

Skär bort det gröna fästet på jordgubbarna. Skölj dem bara om det behövs. Skär jordgubbarna i skivor och bitar. Vänd försiktigt ihop dem med sylten så att alla bitar blir lite kladdiga.

8

Lägg ihop tårtan precis före servering. Bred ut mascarponeblandningen på mandelbottnen. Fördela jordgubbarna över och servera genast.


Kommentar:
Jordgubbar är självskrivna i midsommarens efterrätt. Här toppar de en mandelpaj med mascarpone och lemoncurd.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top