Du behöver
- 175 g smör
- 2 st rödbetor rivna, ca 150 g
- 4 st ägg
- 3 dl socker
- 0,5 dl mjölk
- 5 dl vetemjöl
- 3 msk kakaopulver
- 1 msk bakpulver
- 2 krm salt
Chokladkräm
200 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
Glasyr
150 g smör
6 dl florsocker
3 dl färskost
1-4 msk saft från de rivna rödbetorna
Gör så här
Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en rund form, 20 cm i diameter.
Smält smöret i en kastrull, låt svalna. Skala och finriv rödbetorna, det behövs 2 dl. Lägg det rivna i en sil, pressa ur saften och spara.
Vispa ägg och socker pösigt och rör ner det smälta smöret och mjölken.
Blanda resten av ingredienserna till kakbottnen i en annan bunke, häll i äggsmeten och rör ihop. Vänd ner de rivna rödbetorna.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 50–60 min. Prova med en sticka. Låt svalna något innan du stjälper upp kakan på galler.
Chokladkräm. Hacka chokladen. Värm grädden på svag värme, ta av från spisen och blanda ner chokladen. Rör tills chokladen löst sig.
Skär kakan i tre bottnar. Bred chokladkräm mellan bottnarna.
Glasyr Vispa smör och florsocker till en fluffig och slät smet. Vispa i färskosten, droppa i rödbetssaften och blanda till en slät kräm igen. Bred och spritsa ut glasyren på tårtan. Toppa med lite riven choklad och pudra över kakaopulver.
Tårta ur Marie och Gustav Mandelmanns dessertbok “Mandelmanns söta”.