Mandelkaka med fläderkräm

Du behöver smör till formen 150 g smör 3 st ägg ekologiska 2.5 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker äkta 100 g mandelmassa 50 g mandel...

Tillagningstid: 50 minuter
12 portioner

Du behöver

  • smör till formen
  • 150 g smör
  • 3 st ägg ekologiska
  • 2.5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker äkta
  • 100 g mandelmassa
  • 50 g mandel finhackad
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 9 st jordgubbar

Till servering:

1 dl vispgrädde
2 dl crème fraîche
3 msk fläderblomssaft outspädd
1 dl florsocker
100 g jordgubbar
2 msk mandelspån rostade
1 msk florsocker

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en fyrkantig form som mäter 25 x 35 centimeter med minst 3 centimeter hög kant. Häll i mandelspån och skaka runt så att det täcker botten och kanter.

2
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och fluffigt. Riv mandelmassan grovt och tillsätt den i äggvispet tillsammans med den hackade mandeln. Rör samman och vänd ner vetemjöl blandat med bakpulver.

3
Häll kaksmeten i formen och lägg i jordgubbar, delade om de är stora. Grädda kakan precis klar i mitten av ugnen i cirka 15–20 minuter och låt den svalna.

4
Vispa grädden lätt och fluffig. Rör ner crème fraiche och tillsätt flädersaft och florsocker. Rör samman till en fluffig kräm. Skär större jordgubbar i mindre bitar. Skär kakan i fyrkanter och garnera med krämen och jordgubbar. Avsluta med att strö över rostade mandelspån och pudra över florsocker.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top