Du behöver
Till formen
smör
50 g flagad mandel
Kaka
100 g skållad och skalad hel mandel
200 g mörk choklad 70%
100 g smör
4 st ägg
2 dl socker
2 dl mandelmjöl
Amarettokräm
2 dl crème fraîche
1 dl vispgrädde
2 msk florsocker
3.5 msk amaretto (mandellikör)
1 msk kakao
Ugn: 175°
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och strö ut flagad mandel i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Hacka mandeln grovt. Grovhacka och smält chokladen över vattenbad. Dela smöret i mindre bitar, tillsätt i chokladen. Blanda tills smöret smält in i chokladen.
Separera äggulor från vitor. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa äggulor och socker till en tjock och fluffig kräm.
Vänd ner den smälta chokladen med smöret i äggulesmeten, blanda tills krämen är slät.
Vänd ner mandel och mandelmjöl. Vänd till sist ner äggvitan, lite i taget. Rör smeten slät.
Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills kakan stelnat men fortfarande är kladdig i mitten. Låt svalna. Lossa kakan från formen.
Amarettokräm: Vispa crème fraiche, grädde och florsocker till en tjock kräm. Smaka av med amaretto och pudra över kakao. Servera krämen till kakan.