RECEPT FRÅN IK

Mandelkaka med amarettokräm

Av . Foto: Lee Kearney

Tillagningstid: 70 minuter
10 bitar

Du behöver

    Till formen

  • smör
  • 50 g flagad mandel
  • Kaka

  • 100 g skållad och skalad hel mandel
  • 200 g mörk choklad 70%
  • 100 g smör
  • 4 st ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl mandelmjöl
  • Amarettokräm

  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk florsocker
  • 3.5 msk amaretto (mandellikör)
  • 1 msk kakao
  • Ugn: 175°

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och strö ut flagad mandel i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

2

Hacka mandeln grovt. Grovhacka och smält chokladen över vattenbad. Dela smöret i mindre bitar, tillsätt i chokladen. Blanda tills smöret smält in i chokladen.

3

Separera äggulor från vitor. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa äggulor och socker till en tjock och fluffig kräm.

4

Vänd ner den smälta chokladen med smöret i äggulesmeten, blanda tills krämen är slät.

5

Vänd ner mandel och mandelmjöl. Vänd till sist ner äggvitan, lite i taget. Rör smeten slät.

6

Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills kakan stelnat men fortfarande är kladdig i mitten. Låt svalna. Lossa kakan från formen.

7

Amarettokräm: Vispa crème fraiche, grädde och florsocker till en tjock kräm. Smaka av med amaretto och pudra över kakao. Servera krämen till ­kakan.


Recept