Mandelkaka med amarettokräm

Du behöver Till formen smör 50 g flagad mandel Kaka 100 g skållad och skalad hel mandel 200 g mörk choklad 70% 100 g smör...

Tillagningstid: 70 minuter
10 bitar

Du behöver

Till formen

smör
50 g flagad mandel

Kaka

100 g skållad och skalad hel mandel
200 g mörk choklad 70%
100 g smör
4 st ägg
2 dl socker
2 dl mandelmjöl

Amarettokräm

2 dl crème fraîche
1 dl vispgrädde
2 msk florsocker
3.5 msk amaretto (mandellikör)
1 msk kakao

Ugn: 175°

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och strö ut flagad mandel i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

2

Hacka mandeln grovt. Grovhacka och smält chokladen över vattenbad. Dela smöret i mindre bitar, tillsätt i chokladen. Blanda tills smöret smält in i chokladen.

3

Separera äggulor från vitor. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa äggulor och socker till en tjock och fluffig kräm.

4

Vänd ner den smälta chokladen med smöret i äggulesmeten, blanda tills krämen är slät.

5

Vänd ner mandel och mandelmjöl. Vänd till sist ner äggvitan, lite i taget. Rör smeten slät.

6

Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills kakan stelnat men fortfarande är kladdig i mitten. Låt svalna. Lossa kakan från formen.

7

Amarettokräm: Vispa crème fraiche, grädde och florsocker till en tjock kräm. Smaka av med amaretto och pudra över kakao. Servera krämen till ­kakan.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top