Du behöver
- 200 g sötmandel
- 6 st äggulor
- 3 dl florsocker
- 1 st vaniljstång
- citron rivet skal från 1
- 1 tsk kanel
- 6 st äggvitor
- florsocker
Att servera till:
Vispad grädde eventuellt smaksatt med mandellikör
Gör så här
1
Börja med mandeln. Den ska skållas och skalas. Riv den i mandelkvarn. Då blir mandeln till en hög av krulliga spån som suger åt sig av äggmassan. Hackar man i stället mandeln blir kakan i det här fallet misslyckad.
2
Vispa äggulorna pösiga med sockret. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. (Spara resten av vaniljstången och låt den koka med i mjölken/grädden nästa gång du ska göra något med vaniljsmak.)
3
Blanda ner frön, rivet skal och kanel i äggpöset. Tillsätt den malda mandeln.
4
Vispa äggvitorna till fast skum och vänd först ner hälften av skummet i äggsmeten och allra sist resten av vitorna mycket försiktigt.
5
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, 24-26 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader varm ugn, cirka 45 minuter.
6
Ta kakan ur formen när den svalnat. Pudra med florsocker.
7
Gott till är vispad grädde, eventuellt smaksatt med aningen mandellikör.
Enbart kakan är laktos- och mjölkfri dvs utan grädde och mandellikör.