Mandelkaka från Mallorca

Du behöver 200 g sötmandel 6 st äggulor 3 dl florsocker 1 st vaniljstång citron rivet skal från 1 1 tsk kanel 6 st äggvitor...


8 portioner

Du behöver

  • 200 g sötmandel
  • 6 st äggulor
  • 3 dl florsocker
  • 1 st vaniljstång
  • citron rivet skal från 1
  • 1 tsk kanel
  • 6 st äggvitor
  • florsocker

Att servera till:

Vispad grädde eventuellt smaksatt med mandellikör

Gör så här

1
Börja med mandeln. Den ska skållas och skalas. Riv den i mandelkvarn. Då blir mandeln till en hög av krulliga spån som suger åt sig av äggmassan. Hackar man i stället mandeln blir kakan i det här fallet misslyckad.

2
Vispa äggulorna pösiga med sockret. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. (Spara resten av vaniljstången och låt den koka med i mjölken/grädden nästa gång du ska göra något med vaniljsmak.)

3
Blanda ner frön, rivet skal och kanel i äggpöset. Tillsätt den malda mandeln.

4
Vispa äggvitorna till fast skum och vänd först ner hälften av skummet i äggsmeten och allra sist resten av vitorna mycket försiktigt.

5
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, 24-26 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader varm ugn, cirka 45 minuter.

6
Ta kakan ur formen när den svalnat. Pudra med florsocker.

7
Gott till är vispad grädde, eventuellt smaksatt med aningen mandellikör.


Kommentar:
Enbart kakan är laktos- och mjölkfri dvs utan grädde och mandellikör.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top