Du behöver
- 2 dl sötmandel
- 150 g vit choklad
- 5 dl vetemjöl special
- 1 dl strösocker
- 1 krm salt
- 1.5 tsk bakpulver
- 75 g kylskåpskallt smör
- 3 st ägg
- 2-3 msk florsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Grovhacka mandeln. Hacka chokladen.
Mät upp mjöl, socker, salt och bakpulver i en matberedare monterad med kniv. Tillsätt smöret skuret i bitar och kör till en smulig massa. Tillsätt äggen och kör till en deg. Mixa eventuellt i mera mjöl om degen känns för lös.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta in mandeln och chokladen.
Forma degen till en cirka åtta centimeter bred längd och lägg den på en papprad plåt. Grädda i mitten av ugnen i cirka 35 minuter. Ta ut och låt svalna i cirka 10 minuter. Sikta över florsocker.
Öka ugnstemperaturen till 200 grader. Skär längden i cirka 1 1/2 centimeter breda bitar. Lägg bitarna på plåten med snittytan uppåt. Sätt plåten i mitten av ugnen och grädda tills de får fin färg, 10–15 minuter. Låt kallna.
Mandelbiscotti och ett litet glas vinsanto är ett raffinerat, enkelt och mycket gott sätt att avsluta måltiden.