Du behöver

  • 7.5 dl vetemjöl (450 g)
  • 3.5 dl kokande vatten
  • 1 msk kallt vatten
  • 2.5 msk sesamolja till pensling
  • mjöl till kavlingen

Gör så här

1
Mät upp mjölet i en bunke, rör energiskt i först kokande, sedan kallt vatten. Knåda raskt samman degen (med något sesamoljade händer) och älta 3-4 minuter till en mjuk och slät deg. Täck bunken och låt stå 20-30 minuter.
2
Ta upp degen på lätt mjölat bord, halvera den och knåda den slät igen. Trilla varje deghalva till en 40 cm lång rulle, dela varje rulle i 16 bitar.
3
Rulla varje ämne till en boll i handen, kläm den flat till en kaka med 5-6 cm diameter. Pensla hälften av kakorna med sesamolja. Täck varje penslat ämne med en openslad kaka. Kavla nu varje dubbelkaka till en tunn, jämn pannkaka, cirka 15 cm tvärsöver. Täck med handduk mot uttorkning.
4
Hetta upp en torr gjutjärnspanna till medelvärme och grädda en dubbelpannkaka i sänder 1-2 minuter på varje sida, tills den fått ljusbruna prickar. När den bubblar upp efter vändningen är den klar. Ta upp och sära de två lagren med fingrarna, fort, det är hett. Lägg på ugnssäkert fat efterhand och täck. Allt detta kan göras en stund i förväg.
5
Servering: Mikra eller ugnsvärm den handdukssvepta pannkakstraven varm, eller ångkoka dem på traditionellt vis. Ställ pannkaksfatet på en stjälpt skål i en vid kastrull med bottenskyla kokande vatten. Lägg på lock och låt sjuda 5 minuter. Täck med handduk vid bordet, så pannkakorna inte torkar och bryts.
6
Gör en klämma med pannkakan som "wrap", lägg i bitar av anka och knaprigt skinn, några fina strimlor gurka och purjo eller vårlök och ringa lite hoisinsås på. Rulla ihop klämman och njut.

Kommentar:
Mandarinpannkakor har inget med citrusfrukter att göra, utan hänför sig säkert till de traditionellt outgrundliga höga statstjänstemän som tjänade kejsardömet. Kanske gillade de pannkakor? Degen är enkel och hanteringen lätt. Det som gör pannkakorna så vanebildande välsmakande är sesamoljan som penslas på när pannkaksämnena ska kavlas två i taget.

Passar till:

Recept // Fler övrigtrecept