Du behöver
- 500 g majskorn frysta, tinade
- 2 st ägg
- 1.5 dl mjölk
- 250 g vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 4 st salladslökar skivade
- 150 g fetaost
- svartpeppar
- smör och olja till stekning
Sallad
2 st avokador
0.5 st gurka
12 st körsbärstomater
2 st salladslökar
1 msk färskpressad citronsaft
2 msk olivolja
10 st blad basilika
Tsatsiki
0.5 st gurka
2 dl yoghurt tjock
1-2 st klyfta vitlök
Gör så här
Sätt ugnen på 100 grader. Stavmixa cirka 2/3 av majsen med ägg och mjölk i en stor skål. Blanda mjöl, bakpulver och salt och blanda ner i majsmixen. Ta några tag med pepparkvarnen och vänd ner resterande majskorn, salladslök och fetaost i smeten. Den kommer att vara ganska tjock.
Hetta upp en stekpanna med stekfett och klicka i cirka två matskedar åt gången av smeten och platta ut något. Stek cirka 2 minuter per sida på medelvärme och låt plättarna få fin färg. Varmhåll i ugnen medan resterande plättar steks, det ska bli cirka 12 stycken.
Kärna ur, skala och skär avokadon i bitar, skala, dela, kärna ur och skiva gurkan, Dela tomaterna, ansa och skiva salladslöken. Blanda allt i en skål med en dressing på citronsaft, olivolja, salt och peppar. Strimla basilikan och strö över.
Riv gurkan till tsatsikin, salta och låt rinna av i durkslag. Pressa vätskan ur gurkan, blanda med yoghurt och riven vitlök. Smaka av med salt.
Servera majsplättarna med sallad och tsatsiki.
En del av majskornen mixas och en del rörs ner hela i smeten i våra matiga majsfritters. Fetaost och salladslök ger sälta och mild löksmak. För variation, smaksätt smeten med finhackad chili och hackad färsk koriander.