Du behöver
- 100 g smör normalsaltat
- 1.5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 st ägg medelstora
- 1 dl strösocker
- 1 st lime det yttersta finrivna skalet
- 2 krm kardemumma nymalen/finmortlad
- smält smör och vetemjöl till formarna
- florsocker att pudra över
Gör så här
Bryn smöret under vispning tills det skummar och doftar nötigt. Häll över i en skål och låt svalna något.
Blanda mjöl och bakpulver i en skål.
Vispa samman ägg, socker, limeskal och kardemumma i en skål. Sikta ner mjölblandningen och vänd ihop med äggsmeten. Vispa varsamt i smöret lite i taget, även den brynta bottensatsen, det är där den goda smaken sitter.
Lägg över smeten på en spritspåse, förslut och förvara i kyl tills kakorna ska gräddas.
Sätt ugnen på 200 grader. Pensla madeleineformarna noga med smält smör och pudra över vetemjöl.
Spritsa smeten nästan ända upp i formarna och grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter tills kakorna blivit genomgräddade och gyllenbruna på topp och kanter. Ta ut, låt stå någon minut, stjälp ur och servera helt nybakade med en kopp gott kaffe. Pudra eventuellt över lite florsocker.
Tips: Det går även bra att grädda smeten i små muffinsformar.
På Mathias Dahlgrens restaurang Matbaren i Stockholm har man länge bjudit på nygräddade madeleinekakor efter middagen. Vi härmas och gräddar madeleinekakorna à la minute, höjden av lyx!