RECEPT FRÅN

Lyxpastagratäng med pinjenötter
Tillagningstid: 75 minuter
4 portioner
Du behöver
- pasta t ex penne eller rigatoni
- 350 g fläskfilé tillagad, eller
- kycklingfilé eller
- 2.5 st salladslökar
- 75 g bladspenat färsk och förvälld eller fryst och tinad
- soltorkade marinerade cocktailtomater avrunna
- 1 st grillad paprika på burk avrunnen
- 4.5 skiva pancetta
- 1 st ricotta (250 g)
- 2 st ägg
- 3 dl vispgrädde
- 2.5 dl Parmesan färskriven
- 150 g gratängost riven
- 1.5 msk kött- eller kycklinggrillkrydda
- 2 msk smör till form och folie
- 3.5 msk pinjenötter
- svartpeppar nymalen
- 4 msk Parmesan färskriven
- basilikablad
Gratängsås
Till garnering:
Gör så här
1
1 Koka pastan enligt anvisning på förpackningen och låt den rinna av i ett durkslag.
2
2 Skär köttet i tunna skivor. Ansa och skiva salladslöken. Krama ur och hacka spenaten grovt. Skiva paprikan och skär pancettan i mindre bitar.
3
3 Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ricottan i en stor bunke. Rör i ett ägg i taget. Rör i grädden i 2–3 omgångar. Blanda i parmesan och gratängost. Smaka av med grillkryddan. Blanda ner pastan. Vänd ner köttet. Blanda i salladslök, spenat, tomater, paprika och pancetta. Häll allt i en välsmord ugnssäker form. Täck formen med en smord bit
4
aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter.
5
4 Ta bort folien. Gratinera i mitten av ugnen 10–15 minuter tills gratängen fått vacker färg. Toppa med pinjenötter. Peppra. Garnera med parmesan och basilikablad.
Kommentar:
Tips! Du kan variera gratängen med grönsaker eller inläggningar från delidisken, t ex kronärtskockor, squash eller oliver.
Tips! Du kan variera gratängen med grönsaker eller inläggningar från delidisken, t ex kronärtskockor, squash eller oliver.