RECEPT FRÅN IK

Lyxpastagratäng med pinjenötter

Av .

Tillagningstid: 75 minuter
4 portioner

Du behöver

  • pasta t ex penne eller rigatoni
  • 350 g fläskfilé tillagad, eller
  • kycklingfilé eller
  • 2.5 st salladslökar
  • 75 g bladspenat färsk och förvälld eller fryst och tinad
  • soltorkade marinerade cocktailtomater avrunna
  • 1 st grillad paprika på burk avrunnen
  • 4.5 skiva pancetta
  • Gratängsås

  • 1 st ricotta (250 g)
  • 2 st ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 2.5 dl Parmesan färskriven
  • 150 g gratängost riven
  • 1.5 msk kött- eller kycklinggrillkrydda
  • 2 msk smör till form och folie
  • Till garnering:

  • 3.5 msk pinjenötter
  • svartpeppar nymalen
  • 4 msk Parmesan färskriven
  • basilikablad

Gör så här

1
1 Koka pastan enligt anvisning på förpackningen och låt den rinna av i ett durkslag.
2
2 Skär köttet i tunna skivor. Ansa och skiva salladslöken. Krama ur och hacka spenaten grovt. Skiva paprikan och skär pancettan i mindre bitar.
3
3 Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ricottan i en stor bunke. Rör i ett ägg i taget. Rör i grädden i 2–3 omgångar. Blanda i parmesan och gratängost. Smaka av med grillkryddan. Blanda ner pastan. Vänd ner köttet. Blanda i salladslök, spenat, tomater, paprika och pancetta. Häll allt i en välsmord ugnssäker form. Täck formen med en smord bit
4
aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter.
5
4 Ta bort folien. Gratinera i mitten av ugnen 10–15 minuter tills gratängen fått vacker färg. Toppa med pinjenötter. Peppra. Garnera med parmesan och basilikablad.

Kommentar:
Tips! Du kan variera gratängen med grönsaker eller inläggningar från delidisken, t ex kronärtskockor, squash eller oliver.

Recept // Fler pasta & nudlarrecept