RECEPT FRÅN IK

Lyxiga ostpajer

Av . Foto: Eva Hildén Smith

Tillagningstid: 60 minuter
6 stycken

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör kylskåpskallt
  • 1 st ägg kylskåpskallt
  • Fyllning

  • 2 st ägg
  • 2 dl grädde
  • 100 g västerbottensost riven
  • 50-75 g gratängost
  • nymalen svartpeppar
  • Garnering

  • 80 g forellrom
  • citronklyftor noga tvättad
  • finhackade örter t ex gräslök, dill eller persilja

Gör så här

1

Häll mjölet tillsammans med smöret, skuret i tunna skivor, i en bunke. Nyp ihop till smulig deg. Ringla över uppvispat ägg och blanda till en smidig deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila kallt ca 30 minuter. 

2

Dela degen i 6–8 delar och tryck ut i en muffinsplåt så att den kommer upp lite på kanterna. Ställ kallt ca 30 minuter. 

3

Fyllning Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop ägg och grädde. Blanda i osten. Peppra.Fördela fyllningen i pajerna.

4

Grädda i nedre delen av ­ugnen ca 25 minuter, eller tills fyllningen stannat och fått fin färg. Låt svalna i minst 30 minuter. 

5

Garnering Ta pajerna ur muffinsplåten. Garnera med rom, citronklyftor och örter.


Recept