Lutfisk med rödvinssås

Du behöver 1.5 kg lutfisk 1 msk salt 8 skiva bacon Rödvinssås: 3 st schalottenlökar 2 msk smör 3 dl rödvin 2 dl buljong kraftig...


4 portioner

Du behöver

  • 1.5 kg lutfisk
  • 1 msk salt
  • 8 skiva bacon

Rödvinssås:

3 st schalottenlökar
2 msk smör
3 dl rödvin
2 dl buljong kraftig mörk

Gräddkokt savoykål:

1.5 dl vispgrädde
200 g savojkål
salt och vitpeppar

Gör så här

1
Fisken:

2
Välj lutfisk med eller utan skinn. Fisk med skinn kommer att vrida upp sig eftersom skinnet drar ihop sig mer än fisken under kokningen. Vattna ur fisken i rikligt med kallt vatten minst 4 timmar, upp till 1 dygn. Byt vatten då och då. Fisken blir fastare ju mer lut som vattnas ur.

3
Tillaga fisken enligt anvisning på förpackningen.

4
Lägg upp fisken på varma tallrikar med rödvinssås, gräddkokt savoykål och stekta baconskivor.

5
Rödvinssås:

6
Fräs löken mjuk i smöret i en kastrull. Slå på rödvinet och koka ihop till cirka hälften.

7
Häll på fonden och koka in ungefär 1 deciliter. Mixa såsen, gärna med stavmixer, så att löken reder såsen. Smaka av med salt och peppar.

8
Savoykål:

9
Använd de yttersta, gröna kålbladen. Plocka loss varje blad. Snitta bort bladens tjocka mittnerv. Strimla kålbladen.

10
Koka in 1 dl av grädden till hälften i en kastrull. Lägg i kålstrimlorna och häll på resten av grädden.

11
Koka kålen mjuk, 5-8 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top