Löktarte med sardeller

Du behöver 75 g kallt smör 2.5 dl vetemjöl 0.75 dl kesella 2 krm salt Fyllning: 4 st gula lökar 2 st vitlöksklyftor smör och...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 75 g kallt smör
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 0.75 dl kesella
  • 2 krm salt

Fyllning:

4 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
smör och olja till stekning
1 msk färsk timjan
2 tsk råsocker
0.5 dl madeira
0.75 dl vitt vin
salt och peppar
1 st ägg
2 st äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
4.5 dl riven ost (smakrik, gärna fransk hård)
50 g sardellfiléer raka i olja

Gör så här

1
Skär smöret i kuber och lägg det med mjölet i en matberedare. Mixa till fina smulor. Tillsätt kesella och salt och mixa ihop tills det bildar en boll.

2
Tryck ut degen tunt i en pajform med löstagbar kant (cirka 28 centimeter i diameter). Nagga väl och ställ i frysen i cirka 10–15 minuter.

3
Sätt ugnen på 200 grader. Baka pajskalet i 10–13 minuter tills det har fått lite färg.

4
Skala och skiva lök och vitlök tunt. Fräs den med timjan i smör och olja i 3–5 minuter tills den är glansig och mjuk. Strö över sockret och rör runt. Häll på madeira och vitt vin. Salta och peppra.

5
Låt puttra ihop på låg värme i cirka 5 minuter. Låt svalna lite. Hit går det bra att förbereda.

6
Vispa ihop ägg, äggulor, grädde och mjölk lätt i en bunke. Rör i ost och lök. Fördela blandningen i pajskalet. Lägg på sardellerna. Grädda mitt i ugnen i 20–25 minuter. Låt svalna lite före servering.

7
Pajen kan bakas en dag i förväg. Pajskalet går att förbereda i god tid och frysa in.


Kommentar:
Tid: 40 minuter + 20 minuter gräddning.
Alla recept är beräknade för 10–12 personer om man lagar hela buffén. Väljer man enstaka recept räcker de till cirka 4 personer.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top