Du behöver
Pajdeg
5 dl vetemjöl
200 g kylskåpskallt smör
1 dl iskallt vatten
Fyllning
2 msk rapsolja
300 g spenat
1 st knippa färsk lök
2 msk smör och rapsolja + 0.5 msk till folien
salt och peppar
Äggsmet
250 g ricottaost
4 st ägg
4 dl grädde
3 dl riven gratängost
2 dl riven Västerbottensost
1-2 krm salt
0.25 krm vitpeppar
färska örter till garnering
Gör så här
Pajdeg Mät upp mjöl och smör i matberedare monterad med kniv och kör till smulig massa. Häll i vattnet, under maskinens gång och kör tills degen formas till en boll.
Tryck ut degen i en pajform, så att den kommer upp lite på kanten. Ställ kallt cirka 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Ta ut pajen och sänk ugnstemperaturen till 200 grader.
Fyllning Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller kastrull. Lägg i spenaten. Ta från värmen och rör om spenaten tills spenat blir mjuk, cirka 1 minut. Låt kallna och krama ur vätskan. Ansa löken. Skär den vita delen av löken i små klyftor, skiva det gröna. Fräs löken i smör och olja cirka 3 minuter.
Äggsmet Lägg ricottaosten i en bunke och rör den mjuk, gärna med elvisp. Blanda i äggen, ett i taget. Rör i grädden, lite i taget. Blanda i de rivna ostsorterna, salt och peppar.
Varva spenat och lök med äggsmeten i pajen, packa inte grönsakerna för hårt, ostsmeten ska kunna rinna ner emellan.
Täck pajen med smörad aluminiumfolie. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. Ta bort folien och grädda tills äggsmeten stelnat och fått fin färg, cirka 20 minuter. Garnera med örter vid serveringen.
De mjälla knipplökarna smakar underbart i den här pajen med spenat och västerbottensost.