RECEPT FRÅN IK

Lökpaj med spenat

Av . Foto: Eva Hildén

Tillagningstid: 90 minuter
6 portioner

Du behöver

    Pajdeg

  • 5 dl vetemjöl
  • 200 g kylskåpskallt smör
  • 1 dl iskallt vatten
  • Fyllning

  • 2 msk rapsolja
  • 300 g spenat
  • 1 st knippa färsk lök
  • 2 msk smör och rapsolja + 0.5 msk till folien
  • salt och peppar
  • Äggsmet

  • 250 g ricottaost
  • 4 st ägg
  • 4 dl grädde
  • 3 dl riven gratängost
  • 2 dl riven Västerbottensost
  • 1-2 krm salt
  • 0.25 krm vitpeppar
  • färska örter till garnering

Gör så här

1

Pajdeg Mät upp mjöl och smör i matberedare monterad med kniv och kör till smulig massa. Häll i vattnet, under maskinens gång och kör tills degen formas till en boll.

2

Tryck ut degen i en pajform, så att den kommer upp lite på kanten. Ställ kallt cirka 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Ta ut pajen och sänk ugnstemperaturen till 200 grader.

3

Fyllning Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller kastrull. Lägg i spenaten. Ta från värmen och rör om spenaten tills spenat blir mjuk, cirka 1 minut. Låt kallna och krama ur vätskan. Ansa löken. Skär den vita delen av löken i små klyftor, skiva det gröna. Fräs löken i smör och olja cirka 3 minuter.

4

Äggsmet Lägg ricottaosten i en bunke och rör den mjuk, gärna med elvisp. Blanda i äggen, ett i taget. Rör i grädden, lite i taget. Blanda i de rivna ostsorterna, salt och peppar.

5

Varva spenat och lök med äggsmeten i pajen, packa inte grönsakerna för hårt, ostsmeten ska kunna rinna ner emellan.

6

Täck pajen med smörad aluminiumfolie. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. Ta bort folien och grädda tills äggsmeten stelnat och fått fin färg, cirka 20 minuter. Garnera med örter vid serveringen.


Kommentar:
De mjälla knipplökarna smakar underbart i den här pajen med spenat och västerbottensost.

Recept