Du behöver
- 2-3 st schalottenlökar
- 1 st purjolök
- 1 st knippe salladslök
- 2-3 st potatisar mjöliga
- 2-3 msk rapsolja
- 1 st hönsbuljongtärning
- 5 dl vatten
- salt och peppar
- 3 dl mellanmjölk
Till servering
5 skiva surdegsbaguette
smör till stekning
5 msk forellrom
dillvippor
Gör så här
Skala och skiva schalottenlöken. Ansa, snitta, skölj och skär purjon i tunna skivor. Ansa och skiva salladslöken. Skala och skiva potatisen i tunna skivor.
Fräs schalottenlöken i oljan i en kastrull under omrörning cirka 3 minuter. Tillsätt potatis, det vita av purjon och smulad buljongtärning. Fräs under omrörning cirka 5 minuter. Späd soppan med vattnet, koka upp och sjud under lock cirka 20 minuter.
Tillsätt det gröna av purjon och salladslöken (spara lite salladslök till garnering) och låt koka 5 minuter till. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar.
Häll mjölken i en kastrull och sjud upp under vispning, så att mjölken skummar. Späd soppan försiktigt med mjölken.
Fördela soppan i koppar. Servera med smörstekta brödskivor toppade med forellrom och dill.
Tips: Skumma gärna mjölken med en mjölkskummare eller gör enligt punkt 4. Känns soppan för tjock, späd den med lite mera hett vatten eller mjölk.
Servera en skummig soppa till förrätt.