RECEPT FRÅN IK

Ljuvlig svampsoppa med krispiga ostbröd

Höstens absolut godaste svampsoppa! Laga varma ostbröd av smördeg och bjud som ett lyxigt tillbehör.

Av . Foto: Lee Kearney

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 400 g skogschampinjoner och/eller kantareller
  • 1 st gul lök
  • 300 g rotselleri
  • 1 st palsternacka
  • smör
  • 1 dl vitt vin
  • 6 dl vatten
  • 1 st buljongtärning
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk rosmarin eller timjan
  • salt och nymald svartpeppar
  • 1 msk finhackad persilja

Gör så här

1

Ansa och skiva svampen. Skala och finhacka löken. Skala och skär rotselleri och palsternacka i mindre bitar.

2

Hetta upp en rejäl kastrull med smör, fräs lök, selleri och palsternacka tills grönsakerna mjuknat och fått lite färg.

3

Fräs svampen i smör i en stekpanna tills den fått färg och vätskan kokat bort. Lägg svampen i grytan, spara lite till garnering.

4

Tillsätt vitt vin, låt grytan få ett uppkok. Häll i vatten och buljongtärning tillsammans med grädde och örter. Krydda med salt och peppar och sjud i 15 minuter tills grönsakerna mjuknat.

5

Toppa med persilja.


Kommentar:
Varma ostbröd gör du så här: Dela 250 g smördeg i långa remsor. Lägg över på ugnsplåt och pensla med 1 uppvispat ägg. Toppa med 1 dl riven Västerbottensost och grädda i 225 ° ca 10–15 minuter.

Recept // Fler skogschampinjonerrecept