Du behöver
- 400 g skogschampinjoner och/eller kantareller
- 1 st gul lök
- 300 g rotselleri
- 1 st palsternacka
- smör
- 1 dl vitt vin
- 6 dl vatten
- 1 st buljongtärning
- 2 dl grädde
- 1 tsk rosmarin eller timjan
- salt och nymald svartpeppar
- 1 msk finhackad persilja
Gör så här
Ansa och skiva svampen. Skala och finhacka löken. Skala och skär rotselleri och palsternacka i mindre bitar.
Hetta upp en rejäl kastrull med smör, fräs lök, selleri och palsternacka tills grönsakerna mjuknat och fått lite färg.
Fräs svampen i smör i en stekpanna tills den fått färg och vätskan kokat bort. Lägg svampen i grytan, spara lite till garnering.
Tillsätt vitt vin, låt grytan få ett uppkok. Häll i vatten och buljongtärning tillsammans med grädde och örter. Krydda med salt och peppar och sjud i 15 minuter tills grönsakerna mjuknat.
Toppa med persilja.
Varma ostbröd gör du så här:
Dela 250 g smördeg i långa remsor. Lägg över på ugnsplåt och pensla med 1 uppvispat ägg. Toppa med 1 dl riven Västerbottensost och grädda i 225 ° ca 10–15 minuter.