Du behöver
- 50 g smör
- 50 g jäst
- 5 dl ljummet vatten 37 grader
- 2 tsk salt
- 2 msk ljus sirap
- 0.5 dl rapsolja
- 13 dl vetemjöl ca
- 1 st ägg
Fröblandning
solroskärnor linfrö och sesamfrö,
ev flingsalt
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Smält smöret och låt svalna till rumstemperatur. Smula jästen i degskålen och häll på lite av vätskan. Rör om tills jästen lösts upp och häll på resten av vätskan.
Blanda i smör, salt, sirap, olja och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 20 bitar. Rulla bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla bullarna med uppvispat ägg och tryck ner dem hårt i fröblandningen så fröna fastnar.
Låt bullarna jäsa övertäckta i minst 30 minuter. Grädda i 10 minuter tills de fått fin färg.