Du behöver

  • 2 dl röda linser
  • 2 st purjolök
  • 2 st potatis
  • 1 msk olivolja
  • 2 tärning grönsaksbuljong
  • 1 st timjan eller 1
  • 1 l vatten
  • salt
  • peppar
  • saft av 1 lime
  • Att servera till:

  • bröd grovt med färskost och paprika.

Gör så här

1
Skölj linserna väl. Ansa, skölj och strimla purjon. Skala potatisarna och skär dem i småbitar.
2
Fräs purjo och potatis några minuter i olja i en rymlig kastrull. Tillsätt linserna, smula ner buljongtärningarna, lägg ner timjan (repa av bladen om stjälkarna är grova) och häll på vattnet. Salta lite, men tänk på att buljongen har sälta. Peppra.
3
Låt soppan koka under lock 10-15 minuter. Smaksätt med pressad limesaft.
4
Mixa soppan slät med hjälp av en stavmixer eller matberedare. Späd med lite mer vatten om den verkar för tjock.
5
Bjud soppan med grovt bröd, färskost, paprika och eventuellt rökt skinka. Välj glutenfritt bröd vid celiaki.

Recept // Fler ärtor, bönor & linserrecept