Du behöver
- 9 dl vatten
- 1 dl torrt vitt vin (typ soave)
- 2 tärning fiskbuljong
- 0.5 st purjolök
- 2 st morötter
- potatis (blå)
- 400 g laxfilé benfri
- 1 st äggula
- 0.5 tsk salt
- 2 tsk potatismjöl
- 1 dl vispgrädde
- 2 st kajennpeppar duttar
- 0.5 st röd chilifrukt
Gör så här
1
Koka upp vattnet med vin och buljong.
2
Dela purjon i 5 cm-stubbar, strimla dem fint på längden och skölj i durkslag. Skala morötter och potatis. Skiva och strimla till fina 5 cm-pinnar.
3
Koka först purjon 1 minut i buljongen, ta upp med hålslev. Sjud sedan morötterna 2 minuter. Ta upp. Blå Kongopotatis färgar av sig, så de sjudes bäst knappt mjuka i lite saltat vatten i annan kastrull. Ta upp.
4
Dela laxen i en 1 1/2 cm-tärningar. Spar hälften av dem, de snyggaste kuberna. Mixa de tunnare, inte så stiliga, bitarna med ägg, salt, mjöl, grädde och kajenn till en smidig färs.
5
Sjud enkronestora färsklickar i buljongen några minuter tills de flyter upp. Lägg i laxkuberna, låt sjuda 2 minuter. Lägg sist i all julienne (grönsaksstrimlor) samt tunna chiliringar, värm allt och servera med bröd.