Laxsida med stuvad grönkål

Du behöver 600-700 g laxsida utan skinn 1 st röd chili 1.5 msk japansk soja 3 msk olivolja 0.5 st citron finrivet skal 1 st...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 600-700 g laxsida utan skinn
  • 1 st röd chili
  • 1.5 msk japansk soja
  • 3 msk olivolja
  • 0.5 st citron finrivet skal
  • 1 st citron saften
  • 2 msk olivolja
  • salt och svartpeppar

Gräddstuvad grönkål

250 g färsk grönkål
smör att steka i
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1.5 dl västerbottensost eller annan lagrad ost
0.5 dl grovt hackade hasselnötter

Servering

pressad potatis
gröna ärtor
färsk koriander till garnering

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Gör en form av bakplåtspapper som är något större än laxen, vik upp papperet så att det är en kant på 2 centimeter runt om. Lägg laxen på bakplåtspapperet i en ugnsfast form. 

2

Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda chili, soja, olivolja, citronskal, citronsaft, olivolja, salt och peppar i en skål. Häll blandningen över laxen och dra några varv med pepparkvarnen ovanpå. Ugnsbaka fisken i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. 

3

Rensa grönkålen. Släng hårda bitar av stammen, de är inte goda. Stek grönkålen hastigt i omgångar i smör. Salta. Lägg över grönkålen i en kastrull allteftersom. 

4

Tillsätt grädden och låt grönkålen småputtra under omrörning i 15 minuter. Tillsätt mjölken och låt alltsammans bli varmt.

5

Smaka av med salt och peppar. Rör ner osten och strö på hasselnötterna.

6

Servera laxen med gräddstuvad grönkål, pressad potatis och ärtor. Garnera gärna laxen med färsk koriander.


Kommentar:
Här smaksätter vi laxen med citron, chili och japansk soja. Smaker som gifter sig oväntat bra med den gräddstuvade grönkålen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top