Du behöver
- 2 st ägg
Laxsashimi
400 g laxfilé skinn- och benfri
Till servering
4 prt jasminris
150 g sockerärtor
1 st avokado
1 st huvud hjärtsallad
0.5 st gurka
200 g skalade räkor
2 dl edamamebönor
sojadressing
0,5 pkt ärtskott
2 msk sesamfrön
picklade grönsaker
sesammajonnäs
Gör så här
Lägg äggen i kokande vatten och löskoka dem i 6–7 minuter.
Skär laxen i tunna skivor, lägg upp på ett fat. Plasta och ställ i kylen.
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Dela sockerärtorna längsmed. Dela, kärna ur och skala avokadon, skär i skivor eller i mindre bitar. Plocka och skölj salladen och dela i mindre bitar. Skär gurkan i långa remsor med potatisskalare. Skala äggen och dela i halvor.
Lägg upp alla grönsaker, ris, ägg, räkor, lax och bönor på ett fat. Ringla några matskedar sojadressing över laxen. Toppa med ärtskott och sesamfrön.
Servera rätten med picklade grönsaker, sesammajonnäs, resterande sojadressing och rostade sesamfrön.
Tips: Livsmedelsverket rekommenderar att vildfångad fisk som ska ätas rå fryses i tre dygn. Odlad fisk behöver inte frysas.
Det finns mycket gott att upptäcka i det japanska köket. Som sashimi till exempel, tunna skivor av rå lax, här serverade på nytt sätt med picklade grönsaker, ägg, ris, goda såser och krispigt grönt.