Laxpaté med rosépeppar

Du behöver 1,5 tsk salt 0,5 krm kajennpeppar 4 st ägg Äggvitor 1 msk potatismjöl 5 dl matlagningsgrädde Rumstempererad 150 g kallrökt lax Tunna skivor...

Tillagningstid: 60 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 krm kajennpeppar
  • 4 st ägg Äggvitor
  • 1 msk potatismjöl
  • 5 dl matlagningsgrädde Rumstempererad
  • 150 g kallrökt lax Tunna skivor
  • 2-3 krm rosépeppar 1–2 tsk hela pepparkorn till garneringen
  • 0,5 msk smör Rumstempererat smör till folien
  • 800 g laxfilé Färsk laxfilé skuren i bitar

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Kör färsk lax, salt, kajennpeppar och äggvitor till en jämn färs i matberedare monterad med kniv. Blanda ner potatismjöl och grädde medan maskinen arbetar. 

2

Bred ut hälften av färsen i en smord patéform. Lägg på den kallrökta laxen och krydda med rosépeppar. Bred över resten av färsen och strö över rosépeppar. Täck formen med smörad aluminiumfolie. 

3

Ställ formen i en långpanna i nedre delen av ugnen. Fyll på hett vatten upp till halva formens höjd. Grädda i 35–45 minuter, känn med en provsticka att den har stannat. Låt kallna. Garnera med hackad dill. Servera med samma tillbehör som till den gravade salmalaxen, till höger.


Kommentar:
Tips! Laxpatén kan gärna lagas 2–3 dagar i förväg och förvaras i kylskåp, då sätter sig smaken bättre.

Vill du ha en jämnt rosa laxpaté bör du putsa laxfilén fri från grå hinnor. Servera patén väl kyld, då är den som godast.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top