Du behöver
- 4 prt pasta t.ex penne
- 400-600 g laxfilé skinn- och benfri
- 0.5 st purjolök det vita
- 1 st fänkål liten
- 1 msk smör
- 1 msk olivolja
- 0.5 st citron det yttersta finrivna skalet och saften
- 2-3 dl vispgrädde
- salt och svartpeppar
- 70 g bladspenat
sallad till servering
Gör så här
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Skär laxen i mindre bitar.
Gör ett snitt längsmed purjolöken och skölj noga i kallt vatten. Strimla den fint. Dela fänkålen på mitten och skär i tunna, fina skivor.
Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna och fräs purjolök och fänkål i ett par minuter utan att det tar färg. Tillsätt citronskal, citronsaft och grädde och låt allt få ett uppkok. Lägg i laxbitarna och låt puttra i ett par minuter tills laxen är klar. Krydda med salt och peppar och lägg i spenaten. Blanda och servera genast med nykokt pasta och en god sallad.
Variera pastan genom att ersätta fänkålen med broccoli eller sparris.