Du behöver

  • 2 pkt bladspenat djupfryst
  • 250 g kallrökt lax
  • 13 st lasagneplattor förkokta
  • Ostsås:

  • 50 g margarin eller smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 l mjölk
  • 1 dl grevéost riven
  • 1 dl parmesanost riven
  • 0.5 tsk salt ca 2 krm svartpeppar
  • Gratinering:

  • grevéost eller prästost

Gör så här

1
Börja med ostsåsen:
2
Smält matfettet i en kastrull, vispa i 1/2 dl av mjölet till en slät redning. Vispa ut resten av mjölet klimpfritt i hälften av mjölken och tillsätt lite i taget under vispning. Sjud såsen under omrörning tills den tjocknar lite och tillsätt resten av mjölken. Rör i den rivna osten. Smaka av med salt och peppar.
3
Tina bladspenaten i en låg vid kastrull med en bottenskyla vatten. Krama sedan vätskan ur spenaten och skär eller hacka den smått.
4
Skär laxen i små, tunna skivor.
5
Sätt ugnen på 200 grader.
6
Dags att börja varva:
7
Bred ut ett tunt lager av ostsåsen i en rätt stor, rektangulär eller fyrkantig smord form eller liten långpanna. Täck bottnen med lasagneplattor. Bryt itu och skarva med halva plattor om det inte går jämnt ut med hela. Bred över ostsås. Lägg på små laxskivor. Bred över ett lager ostsås. Lägg på ett nytt lager lasagneplattor och ett lager sås. Fördela ungefär hälften av spenaten över, med sås på.
8
Fortsätt nu att varva plattor, sås, lax, spenat, plattor och rikligt med sås.
9
Strö till sist över riven ost.
10
Sätt formen i ugnen och grädda 30-40 minuter eller tills rätten fått fin färg och bubblar lite runt kanterna.
11
Låt lasagnen svalna lite i sin form före servering i fyrkantiga bitar.

Kommentar:
En härlig munsbit som passar bra till sensommarens höjdpunkt - kräftskivan. För fler recept klicka på länkarna under "passar till".


Recept // Fler fiskrecept