Du behöver
Potatismos
1 kg mjölig potatis
0.5-1 dl mjölk
2 msk smör
salt och peppar
1.5 dl riven Västerbottensost
Gratäng
1 st gul lök
olivolja att steka i
700 g skinnfri laxsida färsk
salt och peppar
3 dl crème fraîche
1 dl vispgrädde
3 msk pepparrot på tub
1 st lime det yttersta finrivna skalet + saften av halva
1.5 kruka basilika
50 g grovt hackade hasselnötter och sötmandel
en god sallad till servering
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Börja med moset. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och tillsätt mjölk, smör, salt och peppar. Kör alltsammans till mos med en elvisp. Rör ner västerbottensosten.
Skala löken och skär den i fina ringar. Stek den riktigt mjuk och glansig i olivolja, den ska inte ta färg. Lägg löken i en smord ugnsfast form.
Dela laxsidan i stora tärningar, cirka 4 x 4 centimeter och lägg dem ovanpå löken. Salta och peppra.
Blanda crème fraiche, vispgrädde, pepparrot, limeskal och pressad lime i en bunke.
Repa av bladen från basilikan och stöt dem i en mortel. Tillsätt basilikan till crème fraiche-blandningen och smaka av med salt och peppar.
Bred blandningen över laxen. Spritsa eller klicka moset runt om.
Tillaga i mitten av ugnen i 25 minuter. Strö över nötterna när 5 minuter återstår.
Servera med en god sallad.
Tips: Fryst lax fungerar också men det blir inte riktigt lika bra som färsk.
Om moset ska spritsas, se till att det inte blir för löst.
Här täcks laxen med ett krämigt, smakrikt täcke bestående av basilika, pepparrot, lime och crème fraiche. Använd färsk lax för bästa resultat.