Laxfilé med rödcurrysås

Du behöver Röd currysås 2 cm färsk ingefära 1 st gul lök 2 st vitlöksklyftor 2 msk smakneutral olja 2 msk rödcurrypasta 1 burk kokosmjölk...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

Röd currysås

2 cm färsk ingefära
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 msk smakneutral olja
2 msk rödcurrypasta
1 burk kokosmjölk
1 dl lätt crème fraiche
1 msk konc fiskfond
1 msk asiatisk fisksås
1 msk risvinäger
1 st lime

Gurksallad

1 st gurka
1 tsk sesamolja
0.5 st lime saften
1 msk finhackad mynta
1 msk sesamfrön
4 prt basmatiris
4 st portionsbitar laxfilé
salt
olja

Till servering

1 näve thaibasilika

Gör så här

1

Rödcurrysås Skala ingefäran och hacka den. Skala lök och vitlök och hacka dem med. Fräs allt några minuter i olja utan att det tar färg, löken ska bli mjuk. Häll i currypasta och fräs lite till. Häll på resten av ingredienserna förutom lime. Låt småputtra i 10 minuter och smaka sedan av med ­limen. Mixa slätt.

2

Gurksallad Medan såsen puttrar, skala och halvera gurkan på längden och skär den i ­halvcentimetertjocka båtar. Lägg i en skål och häll på sesamolja, lime och mynta. Krossa ­gurkan lätt med rena händer, och riktigt massera in smakerna. Rosta sesamfröna gyllene och strö dem över ­gurkan.

3

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

4

Krydda laxen med salt och peppar och stek den gyllene och frasig i oljan. Lägg upp laxen på tallrikar tillsammans med riset, den varma curry­såsen och gurkan, och strö över lite thaibasilika före servering.


Kommentar:
Röd currysås passar perfekt till den gyllenstekta laxen, och gurksalladen adderar fräschör. Den som får tag på det toppar med färsk thaibasilika, som bidrar med en liten lakritston till rätten.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top