RECEPT FRÅN IK

Lax och avokado i salladsblad

Av . Foto: Linda Prieditis

Tillagningstid: 10 minuter
4 portioner

Du behöver

    Het jordnötsdressing

  • 1 msk jordnötssmör
  • 1 st lime
  • 1 tsk asiatisk fisksås
  • 1 tsk sesamolja
  • 0.5 tsk sriracha
  • Salladsskålar

  • 2 kg huvuden gemsallad
  • 125 g färsk lax av hög kvalitet
  • 1 st avokado
  • några cm rättika
  • 0.5 dl salta jordnötter

Gör så här

1

Het jordnötsdressing Lägg jordnötssmöret i en skål. Pressa över limen, häll i fisksås, sesamolja och sriracha och vispa slätt. Smaka av om du vill ha mer hetta eller kanske lite mer lime.

2

Salladsskålar Skär bort rotstockarna från salladshuvudena och plocka loss de större bladen. Spara de mindre till en sallad en annan dag. Skölj bladen och torka dem noga. Lägg upp dem på ett stort fat.

3

Skiva laxen tunt. Dela, kärna ur och skala avokadon. Skiva köttet. Skala rättikan och strimla den tändstickstunt. Hacka jordnötterna.

4

Lägg avokadoskivor på salladsbladen, lägg på lax, skeda över lite dressing och toppa med rättika och jordnötter. Servera genast.


Kommentar:
Här samsas lax, avokado, krispig rättika och snabb jordnötssås i små skålar av salladsblad. Laxen kan bytas mot handskalade räkor.

Recept