Du behöver

  • 2 kg äpplen
  • 7.5 dl strösocker
  • askorbinsyra
  • konserveringsmedel

Gör så här

1
Skölj och skala frukten.
2
Skär tunna klyftor direkt ned i en syltgryta och kasta skrutten. Strö sockret mellan varven. Lägg på lock och ställ grytan svalt över natten.
3
Koka upp sakta, och fortsätt sen koka 20-30 min tills allt mosat sig. Rör i botten så att moset blir genomkokt.
4
Ta grytan av värmen. Skumma ytan och tillsätt askorbinsyra och konserveringsmedel enligt anvisningarna på förpackningen. Slå upp på väl rengjorda glasburkar och förslut. Förvara svalt.
5
Askorbinsyra tillsätts för att moset inte ska mörkna.
6
Vill man undvika konserveringsmedel kan moset frysas. Använd då små förpackningar så att moset går åt snabbt när det tinats.

Kommentar:
Det går snabbt och det blir gott. Ju godare äpplen desto godare mos.


Recept // Fler frukt & bärrecept