Lantlig äppelpaj

Du behöver 3 dl vetemjöl 125 g smör 2 msk florsocker 1 st äggula 1 msk vatten Fyllning: 5 st äpplen 1 msk kanel mald...


10 portioner

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk florsocker
  • 1 st äggula
  • 1 msk vatten

Fyllning:

5 st äpplen
1 msk kanel mald
1 tsk nejlika mald
1 tsk muskotnöt riven
1.5 dl strösocker
2 msk smör

Till servering:

vaniljvisp

Gör så här

1
Hacka samman mjöl, smör och socker till en grynig massa. Tillsätt äggula och vatten och samla ihop till en deg. Slå in den i plastfilm och låt den vila i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i två delar. Kavla ut dem och lägg dem på papprade plåtar eller i runda pajformar. Degen ska hänga utanför kanterna på formen. Skala och kärna ur äpplena. Skiva dem tunt. Varva dem i mitten på degen med kryddor och socker. Vik in kanterna. Klicka på smöret.

2
Grädda pajen i 30-45 minuter. Servera den helst ljummen med vaniljvisp.


Kommentar:
Samla grannarna till ett riktigt knytkalas, fler recept hittar du under “passar till”.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top