Du behöver
- 200 g smör
- 200 g pumpa t.ex. Butternut eller Muscat
- 4 st ägg
- 2,5 dl strösocker
- 5 dl vetemjöl
- 0,5 msk bakpulver
- 1 dl mjölk
Kolasås
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
Garnering
1 tsk flingsalt
70 g grovhackade hasselnötter
Gör så här
Sätt ugnen på 180 grader.
Smält smöret på medelvärme. Fortsätt värma under vispning tills smöret blir kolafärgat och doftar nötigt. Ta från värmen.
Skala och grovriv pumpan.
Vispa ägg och socker riktigt pösigt med elvisp, cirka 5 minuter. Tillsätt sedan smöret under vispning. Rör ihop mjöl och bakpulver och vänd ner
i smeten med en slickepott.
Vänd till sist ner den rivna pumpan. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd ugnsform (20 x 30 centimeter).
Grädda kakan mitt i ugnen i 30–35 minuter. Testa med provsticka. Låt svalna.
Kolasås Koka upp socker, grädde och sirap i en kastrull. Låt koka under omrörning i 10 minuter. Låt svalna.
Ringla kolasåsen över kakan. Strö över flingsalt och nöthack. Skär i rutor och servera.
Tips: Överbliven kolasås håller sig minst en vecka i kylskåp.