RECEPT FRÅN IK

Långkokt oxkind med pancetta

Av . Foto: STEFAN WETTAINEN

Extra tid: 480 minuter
Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 500 g oxkind
  • salt och peppar
  • 1 st gul lök
  • 1 st morot
  • 33 cl öl
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • 1.5 msk kalvfond
  • 1 msk kinesisk soja
  • 0.75 tsk fänkålsfrön
  • 1 st lagerblad
  • salt och peppar
  • 1 msk maizena + 2 msk vatten
  • 150 g pancetta
  • Till servering

  • potatisstomp
  • lättkokta sockerärtor

Gör så här

1

Ta fram köttet i god tid. Sätt ugnen på 100 grader. Salta och peppra köttet, låt ligga i 15 minuter.  Skala lök och morötter och skär i mindre bitar.

2

Häll ölet i en ugnssäker gryta med lock. Vispa i gelé, fond och soja. Tillsätt fänkålsfrön och lagerblad.

3

Lägg i kött, lök och morot, fyll på med vatten så att det täcker. Sätt på locket och ställ på nedersta falsen i ugnen. Tillaga i 8 timmar.

4

Lyft ur köttet och sila över såsen i en kastrull. Koka upp och låt småkoka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör ut maizena i vatten och vispa ner i såsen. Koka ytterligare ett par minuter under omrörning och ta sedan av värmen.

5

Tärna pancettan och lägg i en kall stekpanna. Sätt på högsta värme och vrid ner till medel när pancettan börjar fräsa. Stek knaprig under omrörning.

6

Skär köttet i stora bitar, cirka två per person och lägg upp på tallrikar. Skeda över såsen och strö över pancetta. Servera med potatisstomp och lättkokta sockerärtor.

7

Tips!  Oxkind är en styckdetalj som blivit trendig de senaste åren. Det är en hård muskel som kräver lång tillagning. Resultatet blir ett otroligt mört kött. Oxkinden kan ersättas med en bit högrev delad i två bitar.


Kommentar:
Oxkinden har lång koktid men sköter sig själv i ugnen. Resultatet blir ett sönderfallande mört kött. Som bonus en smakrik sås som det bara är att reda av innan servering.

Recept