RECEPT FRÅN IK

Långkokt oxbringa med pumpa och svart trumpetsvamp

Av .

Tillagningstid: 120 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st gul lök hackad
  • 2 st morötter skalade och slantade
  • 1 st palsternacka skalad och slantad
  • 2 msk smör till stekning
  • 1 kg oxbringa rimmad
  • 5 st timjankvistar
  • 2 st lagerblad
  • 3.5 dl rött vin
  • 4 dl vatten
  • 3 msk kalvfond
  • salt nymald svartpeppar
  • 1 st butternutpumpa
  • 2 st vitlöksklyftor hackade
  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk honung
  • salt nymald svartpeppar
  • 1 dl plockade körvelblad (spara lite till servering)
  • 200 g trumpetsvamp färsk svart, rensad
  • 2 msk smör till stekning
  • 2 st schalottenlökar finhackade
  • 3 dl vispgrädde
  • salt nymald svartpeppar

Gör så här

1
Fräs lök och rotfrukter i smör i cirka 2 minuter i en stor kastrull. Lägg i köttet, timjankvistar och lagerblad och fyll på med vin, vatten och kalvfond. Koka upp och sjud sedan på svag värme under lock i cirka 2 timmar tills köttet är mört och nästan faller isär. Fyll eventuellt på med mer vatten om det dunstar. Ta upp köttet, sila av buljongen och koka ihop den tills cirka en tredjedel kvarstår. Skär mindre portionsbitar av köttet och lägg i buljongen. Håll varm till servering.
2
3
Sätt ugnen på 200 grader. Skala, kärna ur och dela pumpan i jämnstora bitar om cirka 4 centimeter. Blanda med vitlök, rapsolja, honung, salt och nymald svartpeppar. Ugnsrosta cirka 30 minuter tills pumpan är mjuk och har fått fin färg. Vänd ihop med körvel strax före servering.
4
Fräs svampen gyllene i smör och tillsätt schalottenlöken på slutet, fräs ytterligare någon minut. Häll i grädde och koka ihop i cirka 5–10 minuter tills grädden har simmig konsistens. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
5
Lägg upp köttet och pumpan utspritt på en tallrik. Skeda lite buljong på köttet och lägg på några skedar av den gräddstuvade svarta trumpetsvampen. Garnera med körvelblad och ta några varv på pepparkvarnen.

Recept // Fler nötköttrecept