Du behöver

  • 0.5 l vatten iskallt
  • 12.5 dl vetemjöl special
  • 15 g jäst
  • 2 tsk salt
  • mjöl till utbakning

Gör så här

1
Arbeta vatten och mjöl kraftigt i maskin eller med elvispens degkrokar i tio minuter. Smula i jästen och arbeta ytterligare ett par minuter, häll därefter i saltet och blanda i två minuter till. Täck degbunken med plastfolie och fäst med en gummisnodd längs kanten.
2
Låt degen jäsa cirka fyra timmar.
3
Sätt ugnen på 250 grader. Häll ut den färdigjästa degen på mjölat bakbord, dela den i sex remsor, som vrids och lyfts över på mjölad plåt. Dofta över mjöl och låt jäsa cirka 30 minuter under bakduk.
4
Ställ en form med några isbitar i ugnen och grädda baguetterna i cirka 20 minuter tills de får fin färg och skorpa. Låt svalna på galler utan bakduk.
5
Tips! Degen kan sättas på festdagen och bakas ut strax innan gästerna kommer. Är det ont om tid kan bröden bakas i förväg, och frysas.

Kommentar:
Tid: 45 minuter + 4 1/2 timmar jästid.

Recept // Fler ägg & mejerirecept