Du behöver

  • 1.5 kg fläsksida färsk med svål
  • 1 msk salt
  • 1 kruka salvia färsk
  • 1 st vitlök skalade klyftor
  • 3 dl cider torr + vatten
  • Potatiskross

  • 1 kg potatis skalad
  • 3 msk bladpersilja hackad
  • 1 st citron det yttersta finrivna skalet
  • 1 st rödlök skalad, finhackad
  • 3.5 msk olivolja extra virgin
  • flingsalt, nymald peppar
  • Fänkålssallad

  • 2 st fänkålsstånd små
  • 1 msk citron färskpressad
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk olivolja
  • 2 st röda äpplen

Gör så här

1
Sätt ugnen på 150 grader. Skåra fläsksvålen i rutmönster (eller be om hjälp i köttdisken). Gnid in köttet med saltet. Välj en ugnsform som endast är något större än fläsksidan och lägg salvia och vitlöksklyftor i botten. Lägg i köttet med svålen nedåt och häll på cidern. Fyll på med vatten vid behov, nästan upp till kanten.
2
Baka i ugnen i cirka 2 1/2 timme, vänd svålsidan uppåt, höj ugnen till 200 grader och baka ytterligare en timme tills svålen är knaprig och köttet sönderfallande mört. Ta ut och låt vila före servering. Spara skyn.
3
Potatiskross Koka potatisen mjuk i väl saltat vatten. Ånga av och krossa grovt med gaffel. Blanda med persilja, citron, rödlök och olivolja. Smaka av med salt och peppar.
4
Fänkålssallad
5
Ansa och hyvla fänkålen tunt på mandolin eller med osthyvel. Blanda i skål med citronsaft, vinäger och olja. Salta och peppra efter smak. Skölj äpplena och hyvla även dem tunt. Vänd försiktigt ner i salladen.
6
Servera fläsket med potatis, sallad och skyn i ugnsformen.

Kommentar:
Färsk fläsksida är en billig styckdetalj som blir riktigt läcker när den bakas långsamt i ugn. Köp den i saluhallen eller beställ i din butik.
Tiden i ugnen varierar men det är viktigt att fläsket får så lång tid i ugnen att det blir riktigt mört och sönderfallande och fettet smälter ut i formen. Får du kött över kan det rensas från fett, rivas isär med hjälp ett par gafflar, värmas i lite av fettet/skyn från formen, läggas upp i en skål och användas som pålägg. Underbart gott på en skiva levainbröd!

Recept // Fler fläskköttrecept