Lammytterfilé med rostad potatis

Du behöver 600 g lammytterfilé salt & peppar g smör & olja till stekning Rostad potatis potatis små potatisar, t ex ratte 1 g olivolja...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 600 g lammytterfilé
  • salt & peppar
  • g smör & olja till stekning

Rostad potatis

potatis små potatisar, t ex ratte
1 g olivolja

Chèvrecrème

getost på rulle
1 dl crème fraîche

Örtolja

1 msk rapsolja
3 st torkade örter llöst packade örter, bladpersilja, gräslök och lite mynta
citron färskpressad citronsaft
vitlöksklyftor

Till servering

späda gröna blad, myntablad

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Putsa lammfilén och krydda den runtom med salt och peppar. Bryn köttet väl runtom i smör och olja i stekpanna på hög värme. Lägg över köttet i en liten ugnsform och sätt in en köttermometer i tjockaste delen. Stek klart i ugn tills termometern visar på 57 grader för rosa kött. Ta ut och låt vila på spisen med termometern kvar i.

2

Höj ugnstemperaturen till 200 grader. Dela större potatisar och låt de minsta vara hela. Lägg dem i ett lager i en ugnsform, blanda med olivolja och krydda med salt. Rosta mitt i ugnen i cirka 30 minuter eller tills de är mjuka och har fått fin färg. Rör om då och då.

3

Skär bort kanterna på getosten och stavmixa den med  crème fraîche till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar. Lägg eventuellt över i spritspåse.

4

Mixa oljan med örter och vitlök och smaka av med citronsaft och salt.

5

Vid servering, skiva upp köttet och fördela det och potatis på fyra varma tallrikar, tillsammans med ugnsbakad tomat, salladsblad och mynta. Spritsa getostkräm här och var och skeda över örtolja. Strö över lite flingsalt och ta några tag med svartpepparkvarnen. 

6

Tips  Den som vill byter den ugnsbakade tomaten mot halverade färska cocktailtomater på kvist.


Kommentar:
Getostkräm och örtolja matchar det möra lammet perfekt. Och den som tar sig tid att göra ugnsbakade tomater kommer inte att ångra det.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top