Lammytterfilé med rödvinssås

Du behöver 500 g lammfilé salt svartpeppar 1.5 msk smör till stekning Potatis- och grönsaksgratäng: 800 g potatis -1 kg skalad 1 st squash 4.5...


4 portioner

Du behöver

  • 500 g lammfilé
  • salt svartpeppar
  • 1.5 msk smör till stekning

Potatis- och grönsaksgratäng:

800 g potatis -1 kg skalad
1 st squash
4.5 st tomater
1 st röd paprika
1 st rödlök
0.5 dl olivolja
1 st vitlöksklyfta
fetaost (ev med vitlök och pepperoni)

Rödvinssås:

3 dl rödvin
1 dl vatten
2 msk kalvfond (från flaska)
0.5 msk balsamicovinäger
0.5 msk brun farin
timjan några kvistar färsk
1.5 msk maizenaredning för mörka såser

Gör så här

1
Placera en stektermometer på längden i lammfilén. Strö över salt och peppar och stek filén i stekpanna med smör till cirka 65 graders innertemperatur. Det tar cirka 20 minuter.

2
Låt nu köttet få vila, eventuellt invirat i folie så att det håller värmen. Ta sedan av folien och skär köttet i skivor.

3
Potatis- och grönsaksgratäng:

4
Sätt ugnen på 200 grader.

5
Skär potatis, squash och tomater i tunna skivor och rödlöken i ringar.

6
Blanda olivoljan med en pressad vitlöksklyfta.

7
Ta fram en stor ugnssäker form och pensla den först med lite av vitlöksolivoljan.

8
Varva alla potatis- och grönsaksskivor i formen tillsammans med skivor/bitar av fetaost.

9
Grädda gratängen i cirka 55 minuter.

10
Rödvinssås:

11
Blanda alla ingredienser utom Maizenaredningen till såsen och låt allt sakta koka cirka 10 minuter. Vispa i och red av med Maizena.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top