Du behöver

  • 500 g lammfilé
  • salt svartpeppar
  • 1.5 msk smör till stekning
  • Potatis- och grönsaksgratäng:

  • 800 g potatis -1 kg skalad
  • 1 st squash
  • 4.5 st tomater
  • 1 st röd paprika
  • 1 st rödlök
  • 0.5 dl olivolja
  • 1 st vitlöksklyfta
  • fetaost (ev med vitlök och pepperoni)
  • Rödvinssås:

  • 3 dl rödvin
  • 1 dl vatten
  • 2 msk kalvfond (från flaska)
  • 0.5 msk balsamicovinäger
  • 0.5 msk brun farin
  • timjan några kvistar färsk
  • 1.5 msk maizenaredning för mörka såser

Gör så här

1
Placera en stektermometer på längden i lammfilén. Strö över salt och peppar och stek filén i stekpanna med smör till cirka 65 graders innertemperatur. Det tar cirka 20 minuter.
2
Låt nu köttet få vila, eventuellt invirat i folie så att det håller värmen. Ta sedan av folien och skär köttet i skivor.
3
Potatis- och grönsaksgratäng:
4
Sätt ugnen på 200 grader.
5
Skär potatis, squash och tomater i tunna skivor och rödlöken i ringar.
6
Blanda olivoljan med en pressad vitlöksklyfta.
7
Ta fram en stor ugnssäker form och pensla den först med lite av vitlöksolivoljan.
8
Varva alla potatis- och grönsaksskivor i formen tillsammans med skivor/bitar av fetaost.
9
Grädda gratängen i cirka 55 minuter.
10
Rödvinssås:
11
Blanda alla ingredienser utom Maizenaredningen till såsen och låt allt sakta koka cirka 10 minuter. Vispa i och red av med Maizena.

Recept // Fler lammköttrecept