Du behöver
- 500 g lammfilé
- salt svartpeppar
- 1.5 msk smör till stekning
- 800 g potatis -1 kg skalad
- 1 st squash
- 4.5 st tomater
- 1 st röd paprika
- 1 st rödlök
- 0.5 dl olivolja
- 1 st vitlöksklyfta
- fetaost (ev med vitlök och pepperoni)
- 3 dl rödvin
- 1 dl vatten
- 2 msk kalvfond (från flaska)
- 0.5 msk balsamicovinäger
- 0.5 msk brun farin
- timjan några kvistar färsk
- 1.5 msk maizenaredning för mörka såser
Potatis- och grönsaksgratäng:
Rödvinssås:
Gör så här
1
Placera en stektermometer på längden i lammfilén. Strö över salt och peppar och stek filén i stekpanna med smör till cirka 65 graders innertemperatur. Det tar cirka 20 minuter.
2
Låt nu köttet få vila, eventuellt invirat i folie så att det håller värmen. Ta sedan av folien och skär köttet i skivor.
3
Potatis- och grönsaksgratäng:
4
Sätt ugnen på 200 grader.
5
Skär potatis, squash och tomater i tunna skivor och rödlöken i ringar.
6
Blanda olivoljan med en pressad vitlöksklyfta.
7
Ta fram en stor ugnssäker form och pensla den först med lite av vitlöksolivoljan.
8
Varva alla potatis- och grönsaksskivor i formen tillsammans med skivor/bitar av fetaost.
9
Grädda gratängen i cirka 55 minuter.
10
Rödvinssås:
11
Blanda alla ingredienser utom Maizenaredningen till såsen och låt allt sakta koka cirka 10 minuter. Vispa i och red av med Maizena.